Flyttstädning

Nu städar jag igen. Imorgon flyttar jag till stallet.

Hästhelg

Jag är kvar i Jönköping den här helgen. Vi har så mysigt - hästarna och jag. I morse var jag ute och körde Wannabe och Goliat i gnistrande snö. De kändes fina båda två, Goliat börjar bli hyfsat stark igen och Wannabe var dunderpigg. Och Knodden fick prova selen och huvudlaget igen. Han är så duktig.

Men det jag EGENTLIGEN skulle göra var att städa lägenheten eftersom jag kommer att flytta ut till gården där hästarna är nästa vecka.

Snöträning

Nu vet jag vad snöträning är! Som västgöte har jag inte riktigt fått kläm på det där med att träna travhästar i snö, men nu vet jag. Det innebär att hästarna är så tossiga över att det har kommit snö att de slår hela tiden så man får hålla i sig i vagnen för att inte tippa ur. Jag var ute med både Wannabe och Goliat idag och den ena slog mer än den andra. :-) Men det gick väl, jag tippade inte ur.


Nya hästäventyr

Idag har vi bärgat de strandade hästarna. Vi fick lasta ur och gå uppför sista backen, men vi kom hem oskadda. Kalle, 90, hade plogat hela vägen fram till stallet.

Därefter tänkte vi oss - Tina och jag - att vi skulle ta en tur och titta på en hästtransport i Huskvarna. Vi kom inte så långt förrän det ringdes in alarm hemifrån. Elen hade försvunnit och Goliat - min adept som jag snart ska lämna lägesrapport om - hade tillsammans med Mic Mac - en tvåårshingst - gått igenom staketet. Det gick dock att fånga in dem och ingen skadade sig.

Värre var att vattnet hade frusit och elen inte ville komma tillbaka. Fram med dieselelverk och värmepistol, så löste det sig. Belysning ordnade vi med hjälp av mina batteridrivna lampor som jag brukar ha på vagnen.

När jag lämnade stallet och åkte hem till varma bekväma lägenheten hade elen fortfarande inte kommit tillbaka. Håll tummarna för oss här nere i skogen för att den inte blir borta flera dagar!

Fast på vägen med hästar

Idag körde jag fast med bilen och Klarabella och Wannabe i transporten. Jag skulle flytta hem dem från Skåne till Jönköping. Jag blev överraskad av ett häftigt snöfall några mil söder om Jönköping. Det vräkte ner snö och man hann inte röja undan. I en backe fem km hemifrån gick det inte längre. Det bara slirade och det fanns ingen annan väg. Jag ringde bärgare, men han kunde inte hjälpa oss med hästarna på transporten. Då hade jag plötsligt stor tur. En kvinna - Angela - stannade. Hon visste att Kalle, 90 år, bodde några hundra meter därifrån och att han hade ett tomt stall. Hon frågade Kalle om lov att ta dit hästarna och vi lastade sedan ur dem mitt på vägen och jag tog en i vardera handen och gick längs vägrenen hem till Kalle. Nu står hästarna där till imorgon och transporten lyckades jag köra in på en parkeringsplats. Tack och lov för alla hjälpsamma människor!

Det känns tryggt

I dessa dagar - med tre hästar avlidna troligen i influensa - känns det tryggt att jag har investerat i ett fullständigt vaccinationsprogram för alla mina egna hästar. Det tänker jag fortsätta med.

Klarabella såld.

En epok i mitt travliv är till ända.

Klarabella är såld till Jan Nordh i Hudiksvall. Planen är att Klarabella ska betäckas med Nordhs hingst Dark Secret (Balanced Image). Lycka till önskar jag nya ägaren!

Klarabella har funnits med mig på ett eller annat sätt i 15 års tid - vi träffades hos Sören Norberg när Klara var 1 år gammal och höll ihop under hela hennes tävlingskarriär som gav tre segrar på blott nio starter och ett rekord på *15,6. Klara uppstallades hos Ove Konradsson under de första åren av hennes avelskarriär och hon betäcktes med Lindy Lane, Alf Palema och Gobernador. Resultaten blev Addictive (10 segrar, 400 tkr intjänat, 14,4 innan han exp till Finland), Ironic (en liten tjej med över 100 tkr intjänat, 16,5 och många gedigna insatser på tävlingsbanan) och Posh (en jättestor lady som köptes och tränades upp av Jan Nordh som unghäst och såg mycket lovande ut i två raka segrar, men mycket tragiskt förolyckades på banan under segerdefileringen efter andra segern - en stor förlust).   

Klara kom in i mitt liv igen när jag övertog henne av familjen Pellvik när de bantade sin avelsverksamhet 2002. Sedan dess har hon gett mig två sagolika avkommor, Conversation Piece (Wannabe) och Tittle Tattle (Knodden), som ni kan läsa mer om på andra platser på den här bloggen.

(Nu när jag skriver detta så undrar jag varför jag sålde henne egentligen? Jo, jag har ju inte plats och tid för henne. Och jag kan inte ta fram nya föl hela tiden. Så är det.)

Klara har gett mig många minnen. Framförallt segern på Örebrotravet den 6 juli 1996 där jag själv lyckades lotsa runt henne på hennes rekordtid. Jag tränade henne också själv då och lyckan var fullkomlig. Andra minnen är Wannabe och Knoddens födelser som jag fått vara med om. Sen kommer jag väl aldrig att glömma alla jakter i hagar... Klaras enda stundtals påfrestade egenhet är nämligen att hon är omöjlig - och jag menar det verkligen - att fånga om hon inte har lust.

Tack, Klarabella.


Wannabe

Wannabe

Conversation Piece som ettåring. Foto: Tord Lund

Be Mine Pellini

Be Mine Pellini

Fölbrottning är en av mina favoritsysselsättningar! Här brottas jag med Be Mine Pellini (eller Crash and Burn Pellini, som jag kallade henne ibland när vi skulle lära oss att gå snällt in från hagen). Be Mine är efter Scarlet Knight - Freedom Pellini. Freedom syns övervaka i bakgrunden. Foto: Tord Lund

bildtext...

Conversation Piece (eller Wannabe som hon heter till vardags) är travhäst. Hon är ett hemmabygge efter Waterproof Pellini-Klarabella Pellini och dessutom min roligaste leksak. Hon är inte precis någon stjärna på att springa, men väldigt rar. Och hon lyckades i vart fall med sitt premielopp i höstas. Bilden är från sommaren -05, när hon var 1 år, och är tagen på Örby gård där vi camperade då. Foto: Tord Lund

Här tränas det

Här tränas det

Nybörjare

Jag lägger upp fler bilder när jag har lärt mig hur man gör för att få upp de som är stora.


Nybörjare

Jag lägger upp fler bilder när jag har lärt mig hur man gör för att få upp de som är stora.


Tittle Tattle

Tittle Tattle
Det här är Tittle Tattle. Det är Christinas häst. Han heter Knodden för mig. Nu under våren ska han köras in och lära sig att vara travhäst. Bilden är från i somras.

Gårdsplan

Gårdsplan
Så här ser det ut på vår gård utanför Skurup.

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg! Conversation Piece är namnet på min häst och på den här bloggen.